Haryana Gk 3000+ Questions In Hindi Practice Set 26

Haryana Gk 3000+ Questions In Hindi Practice Set 26

Haryana Gk 3000+ Questions In Hindi Practice Set 26 – Haryana General Knowledge Question Answer Haryana General Knowledge Question Answer pdf Haryana General Knowledge Question Answer pdf haryana gk objective questions pdf haryana gk objective book pdf hssc arts and crafts question paper haryana general knowledge 2020 best book for haryana gk

1. When was Guru Jambheshwar University of Science and Technology established?
(A) 1995
(B) 2009
(C) 2010
(D) 2011
Ans . A

2. When was the Liladhar ‘Dukhi’ memorial Saraswati Sangrahalaya, Sirsa established?
(A) 26 May, 2001
(B) 26 May, 2002
(C) 26 April, 2002
(D) 26 April, 2001
Ans . D

3. Who was the symbol of real power for the soldiers and people of Haryana?
(A) Mughal Ruler
(B) Throne of Delhi
(C) Both of these
(D) None of these,
Answer . C

4. What shape is Surajkund made of?
(A) Moon
(B) Star
(C) Sun
(D) None of these
Answer . C

5. In which district of Haryana state, shisham, kikar, safeda, neem, jand, mango trees are found in abundance?
(A) Sonipat
(B) Jind
(C) Panipat
(D) None of these
Answer . B

6. In which year the historical site Bananwali (Fatehabad) was excavated?
(A) 1979-82
(B) 1983-84
(C) 1980-83
(D) 1981-84
Ans . B

7. Sandhav Sthal Bhagwanpur In which district of Haryana
(A) Thanesar
(B) Panipat
(C) Karnal
(D) Kurukshetra
North . D

8. Center for Excellence for Vegetables located in the state
(A) Gharaunda (Karnal)
(B) Hansi (Hisar)
(C) Kiloi (Rohtak)
(D) Uchana (Jind)
North . A

9. Delhi-Firozpur highway is
(A) NH-1
(B) NH-8
(C) NH-10
(D) NH-21
Answer . C

10. Where is the highest density of paved roads in the state?
(A) Panipat
(B) Ambala.
(C) Karnal
(D) Kurukshetra
North . B

11. What was the name of the author of ‘Ashtadhyayi’?
(A) Panini
(B) Muhammad Afzal
(C) Maheshwar Shiva
(D) Hiradas
Answer . A

12. In which field the Chief Minister Ratna Award is given?
(A) Industrial Workers
(B) Education
(C) Social Sector
(D) Sports
Answer . A

13. From which year the name of ‘Soor Award’ was changed to ‘Soor Samman’?
(A) 2001
(B) 2006
(C) 2008
(D) 2009
Ans . B

14. Which is called Solar City?
(A) Gurugram
(B) Karnal
(C) Hisar
(D) Panipat
Answer . A

15. The Haryana Panchayati Raj Act-1994 was approved by the President?
(A) 21st April, 1994
(B) 4th May, 1994
(C) 10th May, 1994
(D) None of these
Ans . A

16. In which year was the KAP project started in Haryana?
(A) April 24, 2014
(B) April 24, 2015
(C) April 24, 2016
(D) None of these
Ans . B

17. What was the real name of Bhishma?
(A) Devavrat
(B) Parikshit
(C) Rajanya
(D) None of these
Answer . A

18. Who was the architect of Chandigarh?
(A) French architect Le Cubige
(B) Tom Cluj
(C) Peter
(D) None of these
Answer . A

19. According to legend, at which place in the state of Haryana did the Pandavas get a temple built in the honor of Jainati Devi?
(A) Karnal
(B) Rohtak
(C) Jind
(D) Kurukshetra
Answer . C

20. Where is Kabuli Bagh located?
(A) Panipat
(B) Rohtak
(C) Sonipat
(D) None of these
Answer . A

21. Which district of the state has the lowest density of paved roads?
(A) Bhiwani
(B) Jind
(C) Sirsa
(D) Rohtak
Answer . B

22. Who brought out ‘Vijayanand’ monthly paper?
(A) Rabindranath Vashistha
(B) K B Dutt
(C) Atmaram Jain
(D) Jialal Jain
Answer . C

23. What type of song is ‘Banada’?
(A) Wedding song
(B) Birth song
(C) Sawan song
(D) Religious song
Answer . A

24. Duff instrument is mainly used in which dance?
(A) Dhamaal
(B) Rasiya
(C) Raas
(D) Lur
Answer . A

25. Itching of right foot is indicative of? Answer of
(A) travel
(B) accident
(C) illness
(D) marriage . A

Leave a Comment